Téli gumik a biztonságos vezetéshez hideg utakon
07.12.2022 | Szerkesztőség

Téli gumik a biztonságos vezetéshez hideg utakon

Valószínűleg már nem fér kétség a téli gumi használatának szükségességéhez a nehéz téli időjárási körülmények között. Törvények, közlekedési szabályok és szabályok is gondolnak erre. A téli gumival való vezetést gyakran közlekedési táblák szabályozzák számos útszakaszon, különösen az északi országokban, a hegyi hágókon vagy a hegyekben.

A téli gumiabroncsok nélküli közlekedés közvetlenül tilos az év meghatározott téli időszakában, vagy ha az utat folyamatosan hó borítja. Általában ajánlatos téli gumira cserélni, ha a környezeti hőmérséklet 7°C alá csökken. A nyári gumik irányíthatósága, tapadása és fékútja jelentősen csökken. A nyári keverékek keményebbek és könnyebben csúsznak.

Érdemes megjegyezni, hogy a téli gumik ugyanabba a biztonsági kategóriába tartoznak, mint a biztonsági övek, légzsákok, ABS-es fékek, gyermekülések és egyéb téli felszerelések.

A cipőcsere egyszerű folyamat, de ezt előre át kell gondolni, és elkerülni a hosszú várakozási időt. Számos autószerelő műhely kínálja a nem használt gumiabroncsok és tárcsák kényelmes szezonális tárolását is. Minden változtatás után értékelni fogja a biztonságos vezetés jelentős előnyeit.

Az autók és a modern technológiák gyors fejlődése megköveteli az abroncsparaméterek speciális címkézését

  • runflat gumik RFT, SSR
  • önbeálló gumiabroncsok Conti-Seal, Seal-Inside, Self Seal
  • csendes gumiabroncsok Conti-Silent, NST, PNCS, Acoustic
  • gyártási dátum - például az 1022 2022 10. hetében történt gyártást jelzi
  • TWI jelölés – a futófelület hornyában lévő kiemelkedést jelzi a futófelület kopásának jelzőjeként, azaz azt a minimális magasságot, amellyel haladni lehet
  • forgásirány - forgás
  • kívül - a külső
  • belül – a belső oldal
  • megerősített gumiabroncs - XL


Téli gumik

Téli gumik

A téli gumik alkalmasak 7°C alatti hideg időjárásra. Optimálisan hatékonyak esőben, jeges felületeken és havon. Alacsony hőmérsékleten a téli gumik lágyabb keverékeinek tapadása sokkal jobb száraz útfelületre. Ez jobb tapadási és fékezési tulajdonságokat , jobb irányíthatóságot és mindenekelőtt a személyzet nagyobb biztonságát garantálja.

A futófelület kialakítása és a magasabb futófelületi barázdák jobban felszívják a havat, és gyorsabban engedik el a vizet az abroncsokról. Csökkentik az aquaplaning kockázatát . A téli minta minimális mélysége 4 mm.

Az új gumiabroncsokon lévő színes csíkok tájékoztatják a felhasználót, hogy újak és nem használtak. Az adott járműhöz megfelelő téli gumik paramétereit az autógyártó írja elő, és egy nagyméretű műszaki dokumentum tartalmazza.

Ez karakterek és számok kombinációja, például méretek (szélesség, oldalprofil, átmérő), terhelési index és sebességindex . Például 185/65R 15 88T.

A téli abroncsok oldalán fel kell tüntetni a 3PMSF jelölést vagy a megkülönböztető alpesi hegy szimbólumot három pajzzsal és egy pelyhével a közepén .

    A törvény előírja, hogy egy tengelyen belül megfelelő gumiabroncsok legyenek. Saját biztonsága érdekében lehetőleg minden tengelyen használjon megfelelő gumiabroncsot. Biztosítsa ugyanazokat a menettulajdonságokat.

    Hosszabbítsa meg a gumiabroncsok élettartamát, mérje rendszeresen a nyomást és tartsa be a jármű gyártója által meghatározott, előírt értékeket. Minden alkalommal, amikor cipőt cserél, ellenőrizze az egyensúlyt vagy a geometriát. Mielőtt az abroncsokat szezonálisan tárolná, távolítsa el a köveket, és megfelelően tisztítsa meg az összes lerakódástól. Tárolja őket száraz, sötét és hűvös helyen.

    • jobb tulajdonságok hideg úton a nyári gumikhoz képest jobb tapadás havon jobb vízelvezetés a futófelületről kisebb az aquaplaning kockázata
    • abroncscsere szükséges 7°C feletti hőmérsékleten vételár - teljes abroncskészlet szükséges szezonális tároláshoz

    Hogyan kezeljük az autót tél előtt?


    Univerzális tisztítószerekTéli gumik

    Négyévszakos gumik

    Négyévszakos gumik

    Az ALL SEASON négyévszakos abroncsok kompromisszumot jelentenek a nyári és téli gumik tulajdonságai között. Az egyes gyártók inkább a téli vagy éppen ellenkezőleg, a nyári adalékanyagokat részesítik előnyben az anyag összetételében. Ha a téli keverékek dominálnak, akkor kevésbé alkalmasak nyári használatra. Gyorsabban elhasználódnak, hajlamosabbak kanyarban lebegni. Ezzel szemben a nyári keverékek túlsúlya rontja a tapadást és a féktávolságot alacsony hőmérsékleten télen.

    A kabát oldalán fel kell tüntetni a 3PMSF jelzést vagy egy jól látható alpesi hegyet három pajzzsal és egy pelyhessel a közepén . Az M+S jel (sár és hó) sárban és hóban történő használatot jelöl. Azonban nem jelzi a jóváhagyott téli használatukat tanúsított téli gumiként.

    Általánosságban elmondható, hogy a négyévszakos gumiabroncsokat évi 5000 km-ig, vagy jól karbantartott városi utakon való közlekedéshez ajánljuk. Használhatók olyan déli országokban is, ahol rövid ideig alacsony a hőmérséklet, minimális tartós esőzések, vagy kivételes hó és jég borított út.

    Ez egy gazdasági kompromisszum az autótulajdonosok számára, hogy ne kelljen két garnitúra abroncsot tartaniuk. Azonban még alacsony futásteljesítmény és alacsony kopás esetén is négyévente cserélni kell az abroncsokat.

    Az azonban továbbra is igaz, hogy az autóipari szakemberek minden hegyi és téli üdülőhelyi utazáshoz téli gumit ajánlanak.

    • gazdasági kompromisszum egy garnitúra gumiabroncs és tárcsa használata esetén nincs tárolási igény, nincs csereköltség
    • megnövelt kopás-kompromisszum tulajdonságok egész évben, kisebb éves futásteljesítményre alkalmas városi agglomerációkra, déli országokra

    EU gumiabroncs címke

    EU gumiabroncs címke

    Az EU gumiabroncs-címke egyértelműen tájékoztat a gumiabroncsok környezetvédelmi és biztonsági paramétereiről. Az alapvető kritériumok a következők:

    • QR-kód – kód az EU-s termékinformációs lapok adatbázisának eléréséhez
    • Termékazonosító kód – a gumiabroncs egyedi azonosítója
    • abroncs neve és méretei
    • az üzemanyag-hatékonyság szimbólummal – égésű és elektromos autókhoz egyaránt használható
    • gördülési ellenállás foka - 5 fok az A-tól E-ig terjedő tartományban, az üzemanyag-megtakarítást liter/100 km-ben fejezi ki 80 km/h sebességnél
    • nedves tapadás foka - 5 fok az A-tól E-ig terjedő tartományban, a fékút hosszát fejezi ki méterben 80 km/h sebességtől
    • külső zaj dB-ben – 3 fok az A és C közötti tartományban
    • téli gumiabroncs szimbólum 3PMSF - Alpesi szimbólum
    • szimbólum Jégvédő pajzs a jégen való közlekedésre vonatkozó szabványoknak megfelelő északi téli gumiabroncsok jelölésére

    Igaz, hogy az A fokozat az adott paramétert jelzi a legjobbnak .

    Válasszon abroncsokat kompromisszumokkal. Vegye figyelembe az uralkodó útfelületet és terepet, az autó képességeit és lehetőségeit, valamint személyes vezetési stílusát.


    Olvassa el is

    Házi pékségek friss kenyér és péksütemények készítéséhez

    Szeretsz egy friss, ropogós szelet kenyeret vagy egy meleg, illatos péksüteményt reggelizni? Akkor mindenképpen szerezzen magának egy kis házi pékséget.

    Konyhai robotok – megbízható társak főzéshez és sütéshez

    Fedezzen fel egy megbízható társat napi vagy alkalmi főzéshez és sütéshez. Legyen kreatív szakács. Készítsen ételeket a világ minden tájáról.

    Gyorsfőzők az egészséges ételekhez, energiát és időt takarítanak meg

    Sajátítsa el kedvenc ételeinek elkészítését az idő töredéke alatt. Az egészséges, nagyobb nyomáson végzett gőzfőzés jelentősen lerövidíti az elkészítési időt és ezáltal energiát takarít meg.

    Gazdaságos TV mindenki számára egész évben

    A modern televíziókészülékek intelligens, gazdaságos SMART eszközök minden háztartásban. Gazdag funkciók, rendkívül lapos időtlen kialakítás, kiváló kép és hang predesztinálta őket a mindennapi használatra.

    Joghurtkészítők – segítők a természetes immunitás támogatásában

    Készítsen otthon ízletes probiotikus joghurtokat kiváló minőségű friss vagy szárított gyümölcsökből. Szerezzen megfelelő immunitást a jó baktériumoknak köszönhetően, amelyek nélkülözhetetlenek a bél mikroflóra megfelelő működéséhez.

    Ruhagőzölő a ruhák egyszerű kezeléséhez és fertőtlenítéséhez

    A gőz lágyítja és kiegyenesíti a textil szálait, ezáltal kiegyenesíti a ráncos ruhákat és a redőket. Ugyanakkor hatékonyan fertőtleníti a textíliákat.

    Hogyan válasszuk ki a legjobb kávét?

    A kávé az egyik legrégebbi és legnépszerűbb serkentő ital. Ízletes ok a baráti találkozásokra, a kellemes kikapcsolódásra, pihenésre.

    Házi füstölők a füstölt húsok természetes tartósítására és teljes ízére

    A szárítással együtt a füstölés az élelmiszerek tartósításának legrégebbi formája. A népszerű hentesek és húsfeldolgozók kiváló alkalom az egész család és baráti találkozásra.

    Ablaktisztítás – hatékony és modern

    Az ablakok, tükrök, zuhanyfülkék vagy különféle sima fényes felületek tisztítása otthon gyakran rémálom. De tedd hatékonyan és korszerűen.

    Pihenjen a téli sportok mellett

    Szlovákia gyönyörű hegyvidéki ország számos jól felszerelt téli üdülőhellyel. Remek környezetet kínálnak a kikapcsolódásra és sportolásra, kiváló hóviszonyok mellett.

    Hogyan válasszuk ki a megfelelő főzőlapot?

    Szerelje fel modern otthonát üvegkerámia főzőlappal vagy biztonságos indukciós főzőlappal. Próbálja ki az innovatív, szórakoztató, egyszerű főzést és sok intelligens funkciót.

    Hogyan kezeljük az autót tél előtt?

    És ne feledd! Közeledik az év még kihívásokkal telibb része! A hideg téli körülmények próbára teszik útitársa karbantartását és megjelenését.