Hogyan válasszunk napernyőt?Hogyan válasszunk napernyőt?
12.08.2022 | Hivatal

Hogyan válasszunk napernyőt?

A napraforgó nagyon praktikus és modern kiegészítője a kertnek. Mindig kéznél van, amikor árnyékot kell létrehoznia. Tapasztalja meg a kellemes ellazulás érzését az árnyékában. A napernyő előnye a rugalmassága. Bármikor összecsukható, mozgatható, pozícionálható, forgatható és összecsukható, vagy el is rakható. A napernyő kiválasztásakor ne felejtse el:A napernyő célja és elhelyezkedése

A napernyők előnye a pavilonokkal, pergolákkal vagy fedett teraszokkal szemben, hogy árnyékolójukat csak akkor használhatod, ha szükséged van rá. Kellő intimitást és a magánélet érzését teremtik meg. Hátránya a kedvezőtlen időjárással, különösen az erős széllel szembeni alacsonyabb ellenállás. Az egyszerű esernyők középen tartórúddal, az úgynevezett lámpaernyők fokozatosan felváltják a függő esernyőket oldallábra. Az oldalsó napernyők modern kialakítása vonzó kiegészítője bármely kerti bútornak.

Ha van elég helyed, válassz oldalsó napernyőt. Ha főként ebédidőben használ árnyékolást, és egy állványnyílással rendelkező asztalnál vacsorázik, válasszon egy egyszerű lámpabúrát.

Méret és alak

A napernyő mérete döntően befolyásolja a szerkezet merevségét és tartósságát. Válassza ki a napernyő méreteit az árnyékolás céljának megfelelően. Mérje meg az árnyékolni kívánt területet. A nagyobb és masszívabb esernyők általában jobban bírják az enyhe szellőt vagy a nyugodt nyári esőt. A napernyő formája elsősorban esztétikai érzéke. Válasszon úgy, hogy a forma harmonizáljon a környezettel és árnyékolja a kívánt teret.

Közeledő vihar és viharos szél ellen védje a napernyőt összecsukva és védőhuzatban tárolva.

Ma már a 3-4 méteres szélességet tartjuk optimális méretnek egy napernyő számára. Használatuk meglehetősen egyszerű, és elegendő árnyékot biztosítanak a nap folyamán.

Kerek napernyők

Kerek napernyők

Kerek forma esernyő alakú árnyékolóval.


Napernyők

Szögletes napernyők

Szögletes napernyők

Négyzet alakú forma a szimmetrikus verandán lévő étkező maximális árnyékolásáért.


Szögletes napernyők

Téglalap alakú napernyők

Téglalap alakú napernyők

Négyszögletű forma a teraszon meghosszabbított asztal vagy kanapé teljes árnyékolásához.


Téglalap alakú napernyők

Félkör alakú esernyők

Félkör alakú esernyők

Félkör alakú erkély árnyékoláshoz.


Félkör alakú napernyők

Felépítés és anyag

A felépítés függ a napernyő rendeltetésétől, alakjától, rögzítésének módjától és különösen a méretétől. A nagyobbhoz erősebb és stabilabb konstrukció, nehezebb alap és tartósabb árnyalat kell. A fő építőanyag kemény bükkfa és teak, alumínium vagy fém korróziógátló kezeléssel. Az ezekből az anyagokból készült szerkezetek funkcionalitása és minősége összehasonlítható. Hagyja, hogy stílusa és esztétikai érzéke döntse el, melyik anyagot választja.

 • a fa szerkezet kiemelkedik természetes szépségével
 • a fa gondozást és karbantartást igényel, mert ki van téve az időjárás hatásainak
 • fém acél vagy alumínium konstrukció alkalmas összecsukható rendszerekhez és a könnyű hordozhatósághoz
 • a fém napernyők nem igényelnek különösebb karbantartást, csak mossák el

Napernyő központi rúddal

Napernyő központi rúddal

Lámpabúra központi oszloppal

 • hagyományos, retro és modern kivitelben kapható
 • ebédnél árnyékolásra alkalmas
 • szükség esetén azonnali árnyékolást tesz lehetővé
 • egyszerű felépítésű
 • kevésbé vonzó megjelenésű
 • a klasszikus és leggyakrabban használt megoldás könnyen összecsukható és hordozható flexibilis csukló lehetővé teszi az árnyékoló oldalra billentését és ezáltal az árnyék növelését költséghatékonyabban alkalmas az asztal közepére történő elhelyezésre a tartórúd számára kialakított lyukkal
 • a központi rúd megakadályozza az árnyék alatti terület teljes kihasználását

Napernyők

Függő napernyő oldalrúddal

Függő napernyő oldalrúddal

Függő napernyő oldalrúddal

 • lehetővé teszi az árnyékoló 360°-os elforgatását az állvány körül, és árnyékolást a nap napközbeni mozgásának megfelelően
 • biztosítja az árnyékoló gyors és változtatható döntését és pozícionálását
 • a dupla dönthető funkció egész napos árnyékolást tesz lehetővé még délen, keleten vagy nyugaton is
 • vonzó megjelenésű
 • a kertépítészet nyitott, légies koncepcióját támogatja
 • az árnyékoló hajlítható és dönthető, lehetővé teszi az árnyékoló alatti teljes terület kihasználását
 • több helyet igényel a nehezebbek elhelyezéséhez és mozgatásához, nagyobb igénybevételt igényel, vagy nagyobb terhet igényel a magasabb vételár szállításához

Falra szerelhető napernyők

Falra szerelhető napernyők

Az árnyékoló kinyitása

Minél nagyobb és masszívabb az árnyékoló, annál nehezebb kinyitni.

 • a központi rúddal ellátott kisebb napernyők esernyőszerűen nyithatók
 • a nagyobbak és erősebbek helyzetzáras fogantyúval vannak felszerelve
 • a nagy és nehéz napernyők tárcsával és ellensúllyal ellátott kötélrendszereket használnak

A nyitás módja befolyásolja a napernyő teljes árát.

Az árnyékoló anyaga

A huzat a napernyő elengedhetetlen funkcionális része. Érdeklődjön a dizájn, a szín és a stílus iránt, de különösen az anyagot válassza. Leggyakrabban poliészter és impregnált vászon alapú anyagot használnak. Ő dönt

 • az anyag ellenáll a víznek és a kedvezőtlen időjárásnak
 • színgyorsaság
 • élettartam
 • UV sugárzás elleni ellenállás és védelem
 • az anyag szilárdsága és rugalmassága, amelyet grammsúlynak neveznek. Minél nagyobb a súly, annál vastagabb és ezért tartósabb az anyag

Modern alternatíva a vízálló anyag. Annak ellenére, hogy perforált, az UV-sugárzásnak csak 5%-át engedi át. Az árnyékában úgy érzed magad, mintha egy fa koronája alatt vagy egy szőlő levelei alatt ülnél.

Az árnyékoló anyag kiválasztása a napernyő árának felel meg.

Alap és rögzítés

Alap és rögzítés

Az alap fő funkciója a napernyő rögzítése és felborulásának megakadályozása. A napernyő méretének és szerkezetének, valamint elhelyezkedésének megfelelően válasszon rögzítő állványt

 • fém hegy vagy szál alakú kis hordozható esernyőkhöz. A talajba töltik vagy a gyepbe csavarják. Eszközöket igényel.
 • homokkal vagy vízzel töltött műanyag. A terasz vagy veranda burkolt területeire tervezték. Az üres könnyen hordozható.
 • gránit, beton vagy fém állvány nagyobb esernyőkhöz és nagyobb biztonsághoz. Nehezebbek és nehezen szállíthatók.
 • a kereszttartót főleg oldalsó esernyőkhöz szánják. Beton- és gránittömbökkel, csempével van megrakva. Több helyet igényel.

Az állvány általában nem része a napernyőnek. Az állványok és a rakományok igény szerint cserélhetők, kiegészíthetők. Minél nehezebb és masszívabb az állvány és a súly, annál biztonságosabb és stabilabb a napernyő. Ez a teljes szerelvény összárát is befolyásolja.


Védő csomagolás

Védő csomagolás

A védőhuzat védi a napernyőt az időjárás káros hatásaitól, amikor le van hajtva és használaton kívül van. Általában tartós szintetikus anyagból készül.

 • meghosszabbítja az élettartamot, meghosszabbítja a színstabilitást, véd az UV sugárzástól és a szennyeződéstől
 • az összeszerelés után a napernyő további kezelését igényli

LED világítás és kiegészítők

LED világítás és kiegészítők
 • A LED lámpák már a gyártótól a napernyő részei lehetnek, vagy külön tartozékként is kaphatók. Biztonságos éjszakai világítást tesznek lehetővé. Általában akkumulátorról vagy újratölthetőek, USB-töltővel tölthetők. Távirányítóval és többféle világítási móddal rendelkeznek. A lámpák horoggal, a napernyő szerkezetéhez kapcsos vagy más rögzítési móddal rendelkeznek.
 • a napernyő szúnyogháló megvéd a szúnyogoktól és rovaroktól
 • Az erkélybilincsek kiváló megoldást jelentenek a teraszon való helytakarékosságra, és lehetővé teszik a lámpaernyők megbízható rögzítését a korlátra.
 • Az állványok és a kereszttartók stílusos huzatai elegáns megjelenésű anyagokból vagy fából készülnek. Növelik a vonzerőt és megelőzik a sérüléseket. Nemcsak dekoratívak, de szolgálhatnak kisasztalként napernyő alatt vagy eredeti virágcserépként.

LED-es napernyők

Olvassa el is

Joghurtkészítők – segítők a természetes immunitás támogatásában.

Joghurtkészítők – segítők a természetes immunitás támogatásában.

Készítsen otthon ízletes probiotikus joghurtokat kiváló minőségű friss vagy szárított gyümölcsökből. Szerezzen megfelelő immunitást a jó baktériumoknak köszönhetően, amelyek nélkülözhetetlenek a bél mikroflóra megfelelő működéséhez.

Ruhagőzölő a ruhák egyszerű kezeléséhez és fertőtlenítéséhez.

Ruhagőzölő a ruhák egyszerű kezeléséhez és fertőtlenítéséhez.

A gőz lágyítja és kiegyenesíti a textil szálait, ezáltal kiegyenesíti a ráncos ruhákat és a redőket. Ugyanakkor hatékonyan fertőtleníti a textíliákat.

Hogyan válasszuk ki a legjobb kávét?

Hogyan válasszuk ki a legjobb kávét?

A kávé az egyik legrégebbi és legnépszerűbb serkentő ital. Ízletes ok a baráti találkozásokra, a kellemes kikapcsolódásra, pihenésre.

Házi füstölők a füstölt húsok természetes tartósítására és teljes ízére.

Házi füstölők a füstölt húsok természetes tartósítására és teljes ízére.

A szárítással együtt a füstölés az élelmiszerek tartósításának legrégebbi formája. A népszerű hentesek és húsfeldolgozók kiváló alkalom az egész család és baráti találkozásra.

Ablaktisztítás – hatékony és modern.

Ablaktisztítás – hatékony és modern.

Az ablakok, tükrök, zuhanyfülkék vagy különféle sima fényes felületek tisztítása otthon gyakran rémálom. De tedd hatékonyan és korszerűen.

Pihenjen a téli sportok mellett.

Pihenjen a téli sportok mellett.

Szlovákia gyönyörű hegyvidéki ország számos jól felszerelt téli üdülőhellyel. Remek környezetet kínálnak a kikapcsolódásra és sportolásra, kiváló hóviszonyok mellett.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő főzőlapot?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő főzőlapot?

Szerelje fel modern otthonát üvegkerámia főzőlappal vagy biztonságos indukciós főzőlappal. Próbálja ki az innovatív, szórakoztató, egyszerű főzést és sok intelligens funkciót.

Hogyan kezeljük az autót tél előtt?

Hogyan kezeljük az autót tél előtt?

És ne feledd! Közeledik az év még kihívásokkal telibb része! A hideg téli körülmények próbára teszik útitársa karbantartását és megjelenését.

Tűzhelyek és sütők sütéshez a tökéletes kulináris élményért.

Tűzhelyek és sütők sütéshez a tökéletes kulináris élményért.

A kályhák és sütők nélkülözhetetlen segítség a konyhában az ízletes, színes és tökéletesen sült ételek elkészítéséhez.

Modern páraelszívók egy stílusos konyhához.

Modern páraelszívók egy stílusos konyhához.

Instant vízforralók a tea és kávé szerelmeseinek.

Instant vízforralók a tea és kávé szerelmeseinek.

A klasszikus kávés kávé szerelmese? Szereted élvezni a világ minden tájáról származó teák ízét és illatát? Egy modern háztartás nem nélkülözheti a vízforralót.

Élelmiszerszárítók a szezonális gyümölcsök minőségi feldolgozásához.

Élelmiszerszárítók a szezonális gyümölcsök minőségi feldolgozásához.

Fedezze fel a gombák, gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények és egyéb ételek szárításának világát. Legyen Önnél egészséges nassolnivaló egész évben vegyszerek és tartósítószerek nélkül.