Hogyan spóroljunk energiát otthon?
13.11.2022 | Szerkesztőség

Hogyan spóroljunk energiát otthon?

A fűtés és a melegvíz mellett a háztartások legnagyobb energiafogyasztói a tűzhelyek , hűtőszekrények , fagyasztók , mosó- és szárítógépek , mosogatógépek , világító- és audioberendezések , vasalók , vízforralók , mikrohullámú sütők és porszívók. A légkondicionálás, a fűtés és a vízszűrés az uszodákban szuper-standard energiafogyasztók, amelyek korlátozhatók, és vészhelyzet esetén teljesen kikapcsolhatók. Fontolja meg napelemek, modern hőszivattyúk vagy napenergiával történő fűtés használatát .

Mit tehetsz azonnal?

Növelje a háztartási gépek használatának hatékonyságát, hajtson végre takarékossági intézkedéseket a lakásban és gondoskodjon a háztartási gépekről.

A fogyasztás rögzítése az egyes energiamérőkön. A váratlanul megnövekedett fogyasztás megbízhatóan figyelmezteti Önt a hibaállapotra. A hátralékon spórolsz.



A háztartási gépek hatékonyságának növelése

A háztartási gépek hatékonyságának növelése

Növelje a hatékonyságot háztartási készülékek használatakor. Különösen használja ki a mosógép, a szárítógép és a mosogatógép teljes kapacitását , vagy korlátozza a szárítógép és a mosogatógép használatát.

Mosás alacsonyabb hőmérsékleten . Csökkentse a mosó-, szárító- és mosogatógép használatának gyakoriságát a héten.

Főzéshez használjon megfelelő méretű edényeket, és helyezze azokat az edény aljának méretének megfelelő fűtőfelületre. Biztosítsa az optimális fűtést szükségtelen hőveszteség nélkül.

Főzéskor használjon fedőt . Hatékonyabban éri el a forráspontot.

A készételek gyors felmelegítéséhez használjon vékony fenekű rozsdamentes acél edényeket . A hőgyűjtő öntöttvas edények és a vastag szendvicsfenekű fazekak jobban elosztják a hőt. Lassú főzéshez alkalmasak. Próbálja ki a tapadásmentes aljú edényeket . Megakadályozzák az étel megégését még olaj nélkül való főzés során is. Főzzük gyorsfőző edényekben . _ Alacsonyabb hőmérsékleten is gyorsabban éri el a forráspontot. Az étel hamarabb elkészül, és további energiát takarít meg.

Megtakarító intézkedések otthon

Megtakarító intézkedések otthon

S ellenőrizze a vízcsapok összes szelepének és csapjának tömítettségét . Tervezze a régi csaptelepek modern emelőkaros vagy termosztatikus csaptelepek cseréjét. A hideg vagy nagyon forró víz nem fog meglepni. A jelszóban egy csepp vizet se ellenőrizze hiába, vagy cserélje ki az öblítőrendszert a WC-ben . Modern szerelvények, szükség szerint adagoljuk a vizet. Korlátozza a fürdőkádban való fürdést, és váltson zuhanyozásra . Szappanozás, samponozás vagy fogmosás közben zárja el a vizet. Még a takarékos fej is megspórolja az egyébként feleslegesen leeresztett vizet. Erősítsd meg, ez egészséges. Mosás közben fokozatosan csökkentse a víz hőmérsékletét.

Ha kézzel mosogat , használjon dupla mosogatót . Az egyik mosogatóban kényelmesen elmoshatja az edényeket a durva ételmaradékoktól, a másikban pedig öblítse le. Ha csak egy mosogatója van, akkor először mosogassa el az edényeket, majd öblítse le egyszerre mindent. És ne felejtse el felszerelni a víztakarékosságot és a vízveszélyt az akkumulátorra . Akár a víz 50%-át is megtakaríthatja.

Bojlerrel történő vízmelegítéskor a meleg vizet csak kényelmes, 45-50 °C körüli hőmérsékletre melegítse fel. Fűtéskor tartsa a lakás optimális hőmérsékletét 20-21°C körül. Használja a nappali/éjszakai üzemmód programozásának lehetőségét, vagy távollét alatt a hőmérséklet csökkentését. A hálószobában aludjon optimális 17-19 °C hőmérsékleten . Szereljen fel minőségi termosztatikus fejeket a radiátorokra .

Szellőztessen intenzíven, de rövid ideig . A levegő kicserélődik, de a szoba nem hűl le.

Helyezze el megfelelően háztartási elektromos készülékeit . A hűtőszekrényt és a fagyasztót a lehető legtávolabb helyezze el hőforrásoktól, radiátoroktól vagy közvetlen napfénytől.

    Háztartási gépek gondozása

    Háztartási gépek gondozása

    Ügyeljen a háztartási készülékek megfelelő működésére. Fontolja meg ezek cseréjét gazdaságosabbra . A készülékek kiválasztásakor vegye figyelembe az energiacímkéket . Így gyorsan megtudhatja az energiaosztály szerinti besorolásukat, fogyasztásukat és egyéb paramétereiket.

    Már ha nagyszámú tápadaptert, audioberendezést vagy számítástechnikai elektronikát vásárol alvó készenléti módban, az megterheli éves költségvetését. Csatlakoztassa az adaptereket Smart aljzatokhoz vagy hosszabbítókábelekhez egy kapcsolóval . Az elv érvényesül, amit nem használok, azt kikapcsolom .

    Ellenőrizze, tisztítsa meg és olvassa le a hűtőszekrényt és a fagyasztót . A vastag fagy csökkenti a felhasználható térfogatot és növeli az áramfogyasztást. Az eltömődött szűrővel vagy teli zsákkal rendelkező porszívó növeli a fogyasztást.

    Világítsa meg otthonát hatékony LED-es világítással , amely a csökkentett fogyasztás mellett költséget takarít meg, mivel nem termel hőt.

    Hogyan válasszunk mosógépet és ruhaszárítót?

    Olvassa el is

    Téli gumik a biztonságos vezetéshez hideg utakon

    Valószínűleg már nem fér kétség a téli gumi használatának szükségességéhez a nehéz téli időjárási körülmények között. Az általános ajánlás az, hogy váltson téli gumira, ha a környezeti hőmérséklet 7°C alá csökken.

    Házi pékségek friss kenyér és péksütemények készítéséhez

    Szeretsz egy friss, ropogós szelet kenyeret vagy egy meleg, illatos péksüteményt reggelizni? Akkor mindenképpen szerezzen magának egy kis házi pékséget.

    Konyhai robotok – megbízható társak főzéshez és sütéshez

    Fedezzen fel egy megbízható társat napi vagy alkalmi főzéshez és sütéshez. Legyen kreatív szakács. Készítsen ételeket a világ minden tájáról.

    Gyorsfőzők az egészséges ételekhez, energiát és időt takarítanak meg

    Sajátítsa el kedvenc ételeinek elkészítését az idő töredéke alatt. Az egészséges, nagyobb nyomáson végzett gőzfőzés jelentősen lerövidíti az elkészítési időt és ezáltal energiát takarít meg.

    Gazdaságos TV mindenki számára egész évben

    A modern televíziókészülékek intelligens, gazdaságos SMART eszközök minden háztartásban. Gazdag funkciók, rendkívül lapos időtlen kialakítás, kiváló kép és hang predesztinálta őket a mindennapi használatra.

    Joghurtkészítők – segítők a természetes immunitás támogatásában

    Készítsen otthon ízletes probiotikus joghurtokat kiváló minőségű friss vagy szárított gyümölcsökből. Szerezzen megfelelő immunitást a jó baktériumoknak köszönhetően, amelyek nélkülözhetetlenek a bél mikroflóra megfelelő működéséhez.

    Ruhagőzölő a ruhák egyszerű kezeléséhez és fertőtlenítéséhez

    A gőz lágyítja és kiegyenesíti a textil szálait, ezáltal kiegyenesíti a ráncos ruhákat és a redőket. Ugyanakkor hatékonyan fertőtleníti a textíliákat.

    Hogyan válasszuk ki a legjobb kávét?

    A kávé az egyik legrégebbi és legnépszerűbb serkentő ital. Ízletes ok a baráti találkozásokra, a kellemes kikapcsolódásra, pihenésre.

    Házi füstölők a füstölt húsok természetes tartósítására és teljes ízére

    A szárítással együtt a füstölés az élelmiszerek tartósításának legrégebbi formája. A népszerű hentesek és húsfeldolgozók kiváló alkalom az egész család és baráti találkozásra.

    Ablaktisztítás – hatékony és modern

    Az ablakok, tükrök, zuhanyfülkék vagy különféle sima fényes felületek tisztítása otthon gyakran rémálom. De tedd hatékonyan és korszerűen.

    Pihenjen a téli sportok mellett

    Szlovákia gyönyörű hegyvidéki ország számos jól felszerelt téli üdülőhellyel. Remek környezetet kínálnak a kikapcsolódásra és sportolásra, kiváló hóviszonyok mellett.

    Hogyan válasszuk ki a megfelelő főzőlapot?

    Szerelje fel modern otthonát üvegkerámia főzőlappal vagy biztonságos indukciós főzőlappal. Próbálja ki az innovatív, szórakoztató, egyszerű főzést és sok intelligens funkciót.